ПОНОВО ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА СПРЕЧЕ

Ових дана очи свих спортских риболоваца Српске су биле уперене у ријеку Спречу. Сви смо се надали да ће ова наша љепотица преживјети катастрофу, коју је највјероватније поново проузроковао људски немар. Како другачије објаснити да се у ријеку пусти толика количина отрова да у њој уништи све што је живо. Како објаснити оволику небригу, не само за ову ријеку, већ и за даљи њен ток , па и Савом, за њену околину и све живо, па и народ који ту живи.

Када се овоме придода да се ово догађа не само сада, већ чим Спреча бар мало оживи. Чим се из ње почне чути весели крекет жаба, врбе озелене, вода избистри, травњаци замиришу и рибе почну праћакати, а ми се на њеним обалама почнемо окупљати, ловити и дружити, стиже и смрад и отров. Како сазнајемо, увијек из истог мјеста и увијек уз исто образложење: ,,Догодило се.“
Е докле ће се ово догађати и кад ће почети неко за све ово одговарати?! Ко и колико ће неко платити за небригу и немар?! Овога пута ће за то бити испостављен рачун, ако никога другога, онда спортских роболоваца Добоја! Надамо се да ће и други дићи свој глас и затражити одштету, бар за оно што се оком види и може процијенити.
Једно је сигурно, људској небризи, па било из којег краја државе БиХ она долази, мора се стати у крај!
Ми, спортски риболовци Републике Српске, на то позивамо све надлежне да се да нам се придруже на тај начин што ће утврдити, јавно саопштити и законски процесуирати кривце за овај још један немио догађај. За ово још једно убиство Спрече, прелијепе ријеке која је свих нас и коју требамо оставити покољењима иза нас!
Надамо се да ће нас чути!

Спортско риболовни савез Републике Српске