ЈАСНЕ ПОРУКЕ СА СПРЕЧЕ

Да је ријека Спреча постала беживотан отпадни канал увјерили су се и сви они који су у суботу   били на мирном протестном митингу, који је одржан на њеним обалама. Многима је заискрила и суза у оку када су видјели све последице неконтролисаног излијевања отрова из фабрике у Лукавцу. Док се сами нису увјерили многи нису могли ни повјеровати да је у води уништена не само риба већ и све друго што је у њој живјело. Да на обалама више нема птица, инсеката а на земљи мрава, буба или свега другога што је ту живјело. Питање је само дана када ће се почети сушити врбе и друго растиње.
Кад се овоме придода још увијек присутан смрад од изливеног отпада и сама неприродна боја воде, до пре неколико дана предивне зелене Спрече, огорчење па и сузе су само дјелић реакције многих присутних.
Неки су то испољили и јавно изреченим негодовањем а доста су говорили и бројни транспаренти које видите на сликама. Надамо се да је свима јасно да је Спреча постала отпадни канал бар за наредне 3-4 године. Да је ово још  један безочан примјер људског немара и небриге за природу. Још један жалостан примјер, како се као нигдје у свијету понаша у остварењу само једног циља, који се зове ПРОФИТ. Још један примјер како то годинама раде исти људи и са истога мјеста а да то нико не санкционише.
Да то не би требало да буде сада, када за законом предвиђене казне и намирење штете имају сви докази, јединствен је став свих присутних на овом митингу. Тражи се само да то надлежни а прије свих Тужилаштва и надлежне Инспекције што прије процесуирају. Очекујемо да ће се ови апели чути и да за све што је тражено нећемо дуго чекати. Заслужили су то бројни спортски риболовци са Спрече и Босне, а поготово бар потсхумно око 40 врста риба, 80 врста птица, бројне биљне врсте којих је живјело у њима и око њих.

СРД “Босна” Добој