Акција србачких риболоваца

Рибочуварска служба и чланови Спортско-риболовног друштва „Бистро“ Србац већ неколико дана спашавају рибљу младј од угинућа која је заостала у такозваним „грабама“ са мало воде након повлачења ријеке Саве у своје корито. За протеклих неколико дана спашено је више хиљада јединки штуке, шарана, амура и друге бијеле рибе и пребачено у Саву, Врбас, Брзају и друге водотоке на подручју ове општине.
Рибочувар удружења „Бистро“ Драгиша Требовац каже да се акција одвија брзо, како би се избјегло веће угинуће због топлог времена и позива спортске риболовце да се у ову својеврсну еколошку акцију укључе у што већем броју.

„На приобалном подручју ријека Саве и Врбаса, која су била поплављена, потоји доста канала и „граба“ у којима су „заробљене“ велике количине, не само личинки након мријеста рибе, већ и већих примјерака, једногодишња и двогодишња младј, која је најпогоднија за порибљавање ријека“, каже Требовац . Рибочуварска служба је стално на риболовном подручју и предводи акцију, али и спречава злоупотребе несавјесних риболоваца, односно криволоваца.

„Програмом рада предвидјено је да Спортско-риболовно друштво обавезно изврши порибљавање ријека које смо добили на управљање одредјеним количинама конзумне рибе и рибљом младји, што редовно чинимо, а ово је само погодна прилика да те обавезе вишеструко повећамо и тиме обогатимо рибљи фонд“, наглашава предсједник србачких риболоваца Горан Гаврановић.

За ове намјене ово удружење на располагању има и чамац, као и другу опрему за заштиту рибљег фонда и његово унапредјење.

Пренешено са: rtvbn.com (Саво Кесер)