Активности Билећана у 2018. години

СРД Билећа газдује водама Билећког језера, ријеке Вријеке и ријеке Брегаве. На путу Билећа – Требиње, испод извора Требишњице, на око 400 метара надморске висине, смјестило се највеће вјештачко језеро на Балкану, Билећко језеро. Површина језера у зависности од водостаја креће се од 30 до 34 квадратна километра. Језеро је веома богато разним врстама рибе, међу којима доминирају шаран, сом, стругач, црвенперка..

Ријека Вријека је смјештена на путу према Берковићима, удаљена од Билеће 30-ак километара. Једна је од најчистијих ријека у Републици Српској, питка од извора до ушћа, обилује поточном и калифорнијском пастрмком.
Брегава је лијева притока ријеке Неретве у јужној Херцеговини. Брегава извире у селу До у Републици Српска и протиче кроз Столац. Брегава настаје од сталних врела Битуње и Хргуда и периодичних врела Малог и Великог Сухавића. Дужина тока износи 31 километар. Изузетно је богата мекоусном пастрмком.
На Билећком језеру је обављено успјешно порибљавање  са 70.000 пастрмске млађи, док је на ријеци Вријеци порибљено са 7.000 комада младе пастрмке.
У организацији нашег друштва 27. маја 2018. је традицонално одржан Тројчиндански куп у лову рибе удицом на пловак. Учествовале су екипе из Србије, Црне Горе, Хрватске и Федерације БиХ. Екипни побједник купа је УСР Сарајево 1906, док је побједник стазе Мирза Алић, члан истог удружења.
На Билећком језеру је 21. јула 2018. одржана и јубиларна 20. „Сомовијада“, такмичење у риболову на сома варалицом и бућком. Мики Вучинић и Рашо Вујовић са уловом од 5,500 килограма побједници су „Сомовијаде Билећа 2018“. У лову на сома варалицом и бућком учествовало је 67 такмичара. У оквиру „Сомовијаде“ одржано је и такмичење у прављењу рибље чорбе. Најбољу чорбу направила је екипа из Подгорице, друго мјесто у овом такмичењу припало екипи из Алексинца, док су треће мјесто освојили домаћини из СРД Билећа.
Билећко језеро је права атракција за риболовце. Из његових дубина вађени су сомови дуги и по два метра, а тешки преко стотину килограма. Рекордан улов прошле године постигао је Саша Вучинић, који је на бућку уловио сома од 65 килограма. Позамашан улов је направио и Ранко Шешлија, који је ухватио шарана од чак 16 килограма.
На састанку одржаном 14. априла 2018. године потписан је споразум о међусобној сарадњи, помоћи и заштити, као и заједничко дјеловање на очување рибљег фонда Билећког језера, између три друштва. Састанку су присуствовали представници СРД Требиње, СРД Билећа и СРД Никшић.
У акцијама Стоп криволову заплијењено је 30 мрежа и 40 парангала. Посебно треба истаћи помоћ коју свесрдно чуварима пружа предсједник скупштине СРД Билећа, Спасо Капор, који пожртвовано учествује у свим акцијама спречавања криволова.
Захвалност дугујемо и полицији из билећког МУП-а и командиру Борису Радовићу, уз чију заштиту више не долази до напада криволоваца на рибочуваре.
Општина Билећа на челу са начелником Миљаном Алексићем излази у сусрет, колико је год у могућности, када је у питању помоћ нашем друштву. Захваљујући требињском ХЕТ-у, посебно директору Гордану Мишељићу, који је уједно и предсједник регије десет, увијек можемо рачунати на њихову свесрдну подршку. Тако да у овим тешким временима можемо рећи да смо и више него задовољни пословањем нашег друштва.

Предсједник СРД” Билећа” Билећа                                                               Драган Кулаш