Порибљавање ријеке Дрине

Спортско риболовno друштво “Младица” из Сребренице једно је од удружења у Републици Српској које значајну пажњу посвећују богаћењу рибом  водотока и заштита рибљег фонда. Порибљавање се обавља сваке године, најчешће ријеке Дрине. Овогодишње  порибљавање те, по многима, најлијепше европске ријеке, обављено је 4, јуна 2024. године. На дијелу дринског тока код  Петриче, Бујаковића и Скелана у Дрину је  убачено 12 хиљада комада млађи поточне пастрмке, величине  од 5- 10 сантиметара, одгајене у рибњацима Еко зона „ Угарски брзаци“ из Кнежева.

Неизмјерну захвалност, ово удружење, на челу са предсједником Марчета Златаном, дугује  Институту „Јарослав Черни“ из Београда, водећој научно-истраживачкој  организацији за воде на балканским просторима, које по трећи пут из властитих средстава купују рибљу млађ и поклањају њиховом удружењу. Ова организација је на најбољи могући начин помогла  у богаћењу ријеке Дрине поточном пастрмком.

У порибљавању су уз Златана Марчету учествовали рибочувар Јасмин Салиховић, пољопривредни инспектор општине Сребреница Љупко Малешевић и општински координатор за омладину и спортске активности Бранимир Којић. -Захваљујући понајвише годинама активном предсједнику СРД Младица из Сребренице Златану  Марчети, порибљавање вода на нашем подручју је стално присутно. То доприноси богатству рибљег фонда и привлачи све више риболоваца из других крајева који желе да се опробају на ријеци Дрини. Организација је активна и у риболовачким такмичењима која се одржавају на простору Републике Српске- истиче инспектор Љупко Малешевић. Председник СРД Младица Златан Марчета наглашава да је пуно учињено на сузбијању криволова па је он практично потпуно елиминисан. Одаје признање и познатом риболовцу Срђану Деспоту Блафу  за чест боравак на Дрини и промоцију те ријеке у телевизијској ауторској емисији „ Лов и риболов“.

NIKOLA ICIĆ lipljen 51 cm